Mzungu (swahili) – white man, foreigner. (Crazy white man) 

Nairobi National Park, östafrikanska riftsystemet, Victoriasjön, Nilens källa och Uganda – ”the pearl of Africa” är några utav de platser jag  har passerat och befunnit mig i den senaste tiden. Det bästa är att det fortfarande finns väldigt mycket att se fram emot. 

 • Nairobi

  Det var faktiskt för första gången under vistelsen i Nairobi som jag kunde känna att jag faktiskt var på semester. Jag kände mig ordentligt utvilad för första gången sedan vi lämnade Kairo och det var verkligen Hakuna Matata i sex dagar i den kenyanska huvudstaden. 

  För första gången sedan jag flög från Köpenhamn nionde januari fick jag och alla andra deltagare en smak av västvärlden igen. Kenya och framför allt Nairobi var väldigt mycket mer ”västerniserad” än både Egypten och Sudan. Att gå runt i Nairobi var som att gå runt i vilken västerländsk storstad som helst. 

  I Nairobi hann jag även med att besöka ett elefanthem där de tar hand om och uppfostrar föräldralösa elefanter för att sedan släppa ut dem i det vilda igen. Samma dag var vi även på ett giraffhem med samma stuk och jag fick mig en härlig giraffkyss! Dagen till ära var det alla hjärtans dag. 

  Safari hans även med i Nairobi National Park som ligger precis i anslutning till staden. Att kunna se vilda djur samtidigt som du ser skyskrapor i bakgrunden är en ganska bisarr men ändå häftig upplevelse. Safarit blev hur som helst väldigt lyckat. På de fyra timmar vi var i parken hann vi se bland annat noshörningar, giraffer, flodhästar, bufflar, zebror, antiloper och framför allt två lejon! Lejon har jag aldrig sett tidigare och nu saknas bara elefant på min ”big-five” lista. 

  I Nairobi var det också väldigt många nya deltagare som anslöt sig till gruppen. En utav dessa var Eric Secher som för tio år sedan försökte ge sig på Tour d’Afrique. Tyvärr fick han avbryta omkring Nairobi men i år kommer han för att cykla med oss till Kigali i Rwanda. Viktigare är, i alla fall för mig, att han hade med sig en reservdel till mig som jag desperat behövde. Efter mycket korrespondens mellan mig, personalen på plats, kontoret i Toronto och Eric själv lyckades vi tillslut få koll på vilken storlek och typ av vevarm som jag behövde. Turligt nog var det rätt och jag har med hjälp av Leo, våran mekaniker på plats, lyckats laga cykeln så att jag kan fortsätta. 

  • Östafrikanska riftsystemet

  På våran första cykeldag efter Nairobi cyklade vi in i det stora östafrikanska riftsystemet och fick oss en fantastisk utsikt över dalen. Detta system sträcker sig genom stora delar av östra Afrika och innehåller allt ifrån dalar, berg, vulkaner och stora sjöar. 

  Det var inte riktigt lika fantastiskt när vi någon dag senare skulle cykla upp ur en utav dalarna i två ganska rejäla stigningar. Den ena på ungefär tre kilometer och den andra runt fem i nästan konstant lutning. Även om det var riktigt jobbigt var utsikten och landskapet helt klart värt det! 

  Det var även under denna delen av resan som vi för första gången korsade ekvatorn. Något jag aldrig har gjort tidigare än genom att flyga. På ekvatorn väntade minst sagt en liten överraskning och tillställning från några utav mina medresenärer. Samtliga skulle bland annat vända hjälmen bak och fram och tröjan ut och in, eftersom när man korsar ekvatorn blir ju allt upp och ner… 

  Dagen till ära blev det även en etappseger. Den första på ett tag och den första för den här sektionen, ”The pearl of Africa”. 

  • Uganda

  Uganda, ett land av leende och glada barn. Från stunden jag korsade gränsen mellan Kenya och Uganda tills jag kom till lunchstoppet sextio kilometer senare log jag mer eller mindre konstant hela vägen. Överallt i detta tätt befolkade land var det barn som stod längs med vägkanten i sina små hus och hyddor och vinkade och ropade glatt till alla förbipasserande ”mzungus”. Några av barnen blev så uppspelta att de riktigt studsade av upprymdhet! I slutet kände jag att jag blev trött på allt vinkande men varje gång  jag missade att vinka tillbaka till något barn fick jag lite dåligt samvete så det blev att fortsätta. Bara att vinka och se glad ut!

  I Kenya och nu väl i Uganda har det blivit en drastisk förändring i klimatet och väderleken emot vad vi har blivit vana vid i Egypten och Sudan. För första gången på en månad har jag fått uppleva regn igen! Efter att ha längtat efter svalkande regn i den sudanesiska öknen känner jag inte riktigt på samma vis nu när jag befinner mig där det är ständigt mer eller mindre fuktigt.  

  I Kisumu, den sista större staden vi passerade i Kenya, fick vi alla smaka på ett riktigt tropiskt skyfall. I ungefär trettio minuter vräkte regnet ner. I tron om att jag valt en bra tältplats stod jag lugnt och väntade ut regnet under lastbilens regnskydd. När det slutat regna går jag till tältet och upptäcker att det står i vatten som är ungefär tio centimeter djupt! Lite smått panikartat öppnar jag tältet för att slita ut alla mina blöta saker för att till min förvåning se att innertältet nästan är helt torrt! Stort tack mamma Gun och pappa Jörgen för den fina och kvalitativa födelsedagspresenten! Ett tält från Hilleberg, modell ”Unna”. 

  Som jag skrev i ett tidigare inlägg att jag förmodligen kommer sakna sanden och den varma, torra öken i Sudan efter ett tag med insekterna och fukten i Uganda/Rwanda kan jag nu säga, i alla fall såhär långt, att jag hellre tar fukten och insekterna över sanden och värmen i öknen. 

  Söndag 26 februari. Just nu känner jag bara hur underbart det är att vara här i Afrika och att få uppleva den här kontinentens kultur och se dess människor och natur. På fredag passerar jag gränsen till ännu ett land, Rwanda 🇷🇼
   
  PS. Måndag 27 februari. Efter att ha cyklat hela dagen i regn och det fortsätter när man kommit i mål så att ingenting kan bli torrt börjar jag överväga om det inte var bättre med sanden och hettan i Sudan… 

  3 reaktioner till “Mzungu (swahili) – white man, foreigner. (Crazy white man) ”

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s