Hakuna Matata – It means no worries 🇰đŸ‡Ș 

Jambo! Kenya, land nummer tre utav elva. PĂ„ grund av politisk orolighet i Etiopien har vi inte fortsatt frĂ„n Sudan till Etiopien som Tour d’Afrique vanligtvis brukar göra. Vi har istĂ€llet fĂ„tt Ă„ka buss tillbaka till Khartoum frĂ„n den etiopiska grĂ€nsen och sedan flugit frĂ„n Khartoum till Nairobi, Kenya. Just nu, med en kall öl i handen pĂ„ en allt för bekvĂ€m camping, kĂ€nns det ganska bra att inte cykla genom Etiopien. Det kĂ€nns visserligen lite surt att inte kunna sĂ€ga (i alla fall med gott samvete) att man cyklat genom hela Afrika eftersom jag flugit över en bit utav kontinenten…

16734919_1372142732825466_2132434764_o

SolnedgÄng över ett av vÄra lÀger

Att inte cykla genom Etiopien innebĂ€r bara inte att jag gĂ„r miste om en riktig ”trans-continental journey”. Det innebĂ€r ocksĂ„ att jag gĂ„r miste om vad som mĂ„nga tidigare deltagare före mig har betraktat som det helt klart tuffaste landet att cykla igenom, och pĂ„ det sĂ€ttet gĂ„r jag miste om en stor del av utmaningen. Etiopien Ă€r helt klart det bergigaste landet under originella Tour d’Afrique. Generellt Ă€r det ocksĂ„ vĂ€ldigt varmt och allmĂ€nt besvĂ€rligt. MĂ„nga av de tidigare Ă„ren har det Ă€ven varit mycket problem med stenkastning. Vid ett flertal tillfĂ€llen har barn lĂ€ngs med vĂ€gen kastat sten pĂ„ deltagare. Lyckligtvis har ingen skadats allvarligt under Ă„ren men incidenter med skador har skett.

Trotts detta kÀnns det ÀndÄ lite trÄkigt att inte cykla igenom Etiopien, men hakuna matata! I Är rundar vi istÀllet Victoriasjön, Afrikas största sjö, och vi cyklar igenom Rwanda och Uganda istÀllet!

 

 

Efter att vi lĂ€mnat Khartoum tidigt pĂ„ lördag morgon 4 februari började vi hur som helst vĂ„ran resa sydöst mot den etiopiska grĂ€nsen. Efter Khartoum hade vi fortfarande tvĂ„ etapper med bra asfaltsvĂ€gar. PĂ„ tredje etappen började vi för första gĂ„ngen cykla mer off-road pĂ„ betydligt sĂ€mre ”vĂ€gar”. Andra etappen efter Khartoum, som Ă€ven var den lĂ€ngsta etappen vi haft hittills pĂ„ 155 kilometer, fick jag mig en liten slĂ€ng av vĂ€rmeslag. Vi har inte haft nĂ„gon officiell temperatur de senaste dagarna men temperaturen har definitivt varit över 40 grader nĂ„gra utav dagarna och det har varit riktigt tufft för mĂ„nga utav oss. Hade det inte varit för mina kĂ€ra medresenĂ€rer Bridgette, frĂ„n Australien, och Anmei, frĂ„n USA, som fick mig att stanna under skuggan och vila hade jag sĂ€kert varit dum nog och fortsatt och dĂ€refter tuppat av helt, Ă€nnu en anledning att ta det hĂ€r racet lite mindre seriöst. Att bara stĂ„ upp kĂ€ndes jobbigt och min puls ville inte gĂ„ under 100 om jag inte satte mig ner. NĂ€r jag satte mig ner gick den ner till ungefĂ€r 80, vilket fortfarande Ă€r ganska högt för mig. Det tog ungefĂ€r en timma och vĂ€ldigt mycket vatten innan jag kĂ€nde mig nĂ„gorlunda Ă„terhĂ€mtad igen och kunde fortsĂ€tta. Bridgette Ă€r lĂ€kare och det var bra att hon tjatade lite pĂ„ mig att ta det lugnt. Förutom Bridgette och vĂ„ran lĂ€kare ur personalstyrkan, Helen, har vi Ă€ven tvĂ„ deltagare som Ă€r sjuksköterskor. Wendy frĂ„n Nya Zeeland och Liz frĂ„n Sydafrika. Det rĂ„der verkligen ingen brist pĂ„ sjukvĂ„rdspersonal pĂ„ den hĂ€r resan!

NÄgra dagar senare, pÄ den helt klart tuffaste etappen, var det mÄnga som fick kÀnna pÄ vÀrmen. Det var en bra bit över 40 grader och ungefÀr 90 kilometer pÄ vÀgar med vÀldigt mycket korrugering, hÄl och löst grus som gjorde det vÀldigt svÄrt att cykla. Cyklade du i 20 kilometer i timmen cyklade du vÀldigt, vÀldigt fort. Det var tvÄ deltagare som pressade sig sÄ hÄrt i vÀrmen att de blev helt utmattade och Àr de vÀl kom i mÄl var de helt slut och de bÄda fick dropp pÄ grund av utmattningen, vÀrmen och vÀtskeförlusten. Ingen av de tvÄ cyklade de tvÄ kommande etapperna efterÄt. Det blev en pÄminnelse för mig att vara mer försiktig och lyssna mer pÄ min kropp Àn vad jag gjort tidigare.

16736453_1372142742825465_1001824090_n

MĂ€nniskorna i Sudan stĂ€ller gĂ€rna upp pĂ„ bild, hĂ€r under en utav vĂ„ra rastplatser, vad vi brukar kalla ”Coke Stops” eftersom de brukar ha Cola till försĂ€ljning.

Efter att ha klarat av de tuffa etapperna och vÀrmen trodde jag att det vÀrsta skulle vara över med bara tvÄ etapper innan en lÄng vila i Nairobi, Kenya. DessvÀrre drabbades jag av ett ganska sÄ allvarligt mekaniskt fel pÄ cykeln efter bara fyra kilometer pÄ den nÀst sista etappen. Den vÀnstra vevarmen pÄ cykeln gick av. Det innebar att jag bara kunde cykla och ta kraft med högerbenet. Det var tyvÀrr inte hÄllbart i 80 kilometer sÄ jag fick tyvÀrr Äterigen hoppa in i följebilen för en dag. Det kÀnns vÀldigt trÄkigt att hoppa in i bilen nÀr jag Àr hÀr i Afrika för att cykla och resten av dagen var jag minst sagt, lite irriterad. Sista etappen kunde jag lÄna en cykel av Brad frÄn Australien, frÄn personalen, som snÀllt erbjöd sin cykel för utlÄning.

16775966_1372142676158805_162425437_o

En vÀldigt bra del utav vÀgen under en utav vÄra off-road etapper

16736191_1372142712825468_37392234_n

Det har ofta varit vi cyklister som varit turistattraktionen nÀr vi har cyklat igenom de avlÀgsna byarna i södra Sudan. Jag skulle inte bli förvÄnad om vi Àr de första vita personerna de ser. HÀr nÄgra glada skolbarn under ett av vÄra lunch-stopp. Jag tillsammans med Phil frÄn Storbritannien.

Att fixa reservdelar för en cykel i Afrika Àr minst sagt vÀldigt svÄrt. Lyckligtvis kommer det en till svensk till oss i Nairobi och han har lyckats fixa en reservdel till mig i Sverige innan han Äker till Nairobi. Denna svensk Àr ingen mindre Àn Eric Secher. Eric jobbar som kirurg i Stockholm och för tio Är sedan, 2007, gjorde han en del av touren. Tanken var att han skulle köra hela men han fick tyvÀrr avbryta i just Nairobi. Nu skall Eric vara med oss frÄn Nairobi till Kigali i Rwanda och det skall bli vÀldigt trevligt att fÄ trÀffa honom och fÄ prata lite svenska igen!

16732154_1372142696158803_1623645597_o

Khartoum, Sudans huvudstad by night

IgĂ„r söndag 12 februari anlĂ€nde vi alltsĂ„ till Nairobi. Vi kommer att spendera fem heldagar hĂ€r och pĂ„ lördag 18 februari fortsĂ€tter vi vĂ„r resa mot Kapstaden. Nu efter att ha blivit bortskĂ€md med kall öl, fantastiskt god mat, varma duschar och anda trevliga faciliteter skall det bli skönt med lite ”riktig semester”. Jag har inga riktigt fasta planer för min vistelse i Nairobi men nĂ„gra utav mina tankar Ă€r i alla fall att besöka Nairobi National Park och ett center dĂ€r de tar hand om unga elefanter och giraffer som sedan skall fĂ„ komma ut i det vilda igen.

 

Hakuna matata – inga bekymmer!

3 reaktioner till “Hakuna Matata – It means no worries 🇰đŸ‡Ș ”

 1. Nairobi National Park Àr ett bra val !
  Det finns nog inte nÄgon huvudstad i vÀrlden som har ett vilt djurliv sÄ tÀtt inpÄ knutarna.

  Gilla

 2. Skönt att lÀsa att du har sÄ kloka och omtÀnksamma medresenÀrer! Det var vÀl vÀrmen som du var orolig för innan du Äkte?!? Vilket flyt med en svensk som ansluter och hjÀlper till med delar!
  Mamma

  Gilla

 3. Ha en skön ”ledighet” och vila och njut innan du ska ut pĂ„ vĂ€garna igen !! Ta hand om dig ! HĂ€ls fam Nilsson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s