Cairo – Luxor 

Så nu har starten äntligen gått! Efter ett år av förberedelser och förväntningar var det på fredagen 13 januari dags för start av den femtonde upplagan av Tour d’Afrique!

Det var precis lagom till soluppgången som vi kom till pyramiderna vid Giza för diverse fotografering vid pyramiderna och sfinxen. På grund av säkerhetsskäl var vi inte tillåtna av polisen att starta själva loppet vid pyramiderna, vilket det vanligtvis har gjort de tidigare åren. På grund av tidigare bombningar och andra oroligheter blev det lite ändringar i schemat. Vi har även fått spendera de tre första nätterna på hotell istället för att campa pga säkerhetsläget. 

Nu efter att ha cyklat sex dagar i rad och tillryggalagt ungefär 730 kilometer har vi kommit fram till Luxor som ligger längs med Nilen ganska centralt i Egypten. 


Cyklingen hit har varit fantastiskt och landskapet har varit väldigt vackert. Efter att ha blivit transporterade ut från Kairo kunde vi börja vår resa. Efter att ha cyklat ungefär 80 kilometer kommer vi ut på kustvägen längs med Suezviken och Röda Havet. Att cykla med Röda Havet på ena sidan och med bergen på andra var minst sagt majestätiskt! 

Vi fortsätter söderut på samma väg i några dagar och cyklar på mestadels helt raka och helt plana vägar som går rakt igenom öknen, helt underbart! 


Igår tisdag 18 januari var det dags att korsa bergen som vi hela tiden cyklat längs med de senaste dagarna och landskapet gick från den platta öknen till ett mer bergigt landskap.

När jag väl kommer i mål på den 144 kilometer långa etappen blir jag väldigt överraskad! Jag blir välkomnad av en hel armada av lokalbefolkningen mitt i öknen. Det visar sig att Tour d’Afrique inte går helt obemärkt förbi. Helt utmattad efter att ha cyklat själv nästan hela dagen i den stekande solen och för mig ganska varma temperaturen blir jag uppvaktad av vem som verkar vara distriktets guvernör/borgmästare eller liknande! Detta tillsammans med journalister och ett tv-team där de filmar mig men inte intervjuar mig. Mest fascinerande var dock lokalbefolkningen och personalen från Röda Halvmånen (Egyptens motsvarighet till Röda Korset) som alla ville ta kort med mig, så nu ligger jag väl ute på diverse sociala medier här i Egypten under rubriken ”galen europé i öknen” 

Tidigt på fredag morgon fortsätter vi söderut längs med Nilen med målet Abu Simbel där vi har nästa vilodag innan vi går in i Sudan. 

Nu efter att ha tvättat, gjort rent cykeln och satt upp tältet blir det grillning på kvällens meny! 

3 reaktioner till “Cairo – Luxor ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s